Om föreningen

Denna hemsida är särskilt utformad för de som bor i Brf Turbinen 24

Om föreningen & fastighet

BRF Turbinen 24 är en äkta bostadsrättsförening som förvärvade sin fastighet 2000 och har sedan dess varit markägare. Föreningen tillåter delat ägande där den minsta ägarandelen är 10%, men godtar inte juridiska personer som ägare. Fastigheten uppvärms med fjärrvärme och 3-fasel elektricitet finns indraget i huset.

Byggnadsår: 1940

Styrelsen ansvarar för fastighetens underhåll och dess ekonomi, med hjälp av extern teknisk och ekonomisk förvaltning. Underhållet utförs enligt den etablerade underhållsplanen. Styrelsen strävar konstant efter att minimera de löpande kostnaderna. Styrelsen består av ledamöter och suppleanter som inom sig utser ordförande, kassör och sekreterare. Är du intresserad av att vara med i styrelsen så ta gärna kontakt med valberedningen här .

Styrelsen består av Isa Böttiger, Fredrika Holm, Helene Falkirk, Sofia Shiervani och Magnus Sandberg. Styrelsen går att nås på styrelsenturbinen24@gmail.com.

Allmän info


Jour:
‍För åtgärder inom den egna lägenheten ansvarar bostadsrättsägaren själv. Vid brådskande problem som vattenskador, strömavbrott, hissproblem etc., vänligen kontakta först jouransvarig hos vår Tekniska förvaltning. Det är även viktigt att meddela styrelsen om situationen.

‍TV och Bredband:
‍Fiber och via OpenNet finns indraget i lägenheterna. Bostadsrättsinnehavaren tecknar eget separat abonnemang. För ytterligare info se respektive leverantörs hemsida.

‍Månadsavgiften:
‍Betalningar hanteras genom vår ekonomiska förvaltning. Autogiro och e-faktura är tillgängliga betalningsalternativ. Om månadsavgiften inte betalas i tid, skickas en påminnelse eller inkassokrav ungefär tio dagar efter utsatt betalningsdatum.

‍Brandvarnare:
‍I den egna bostadsrätten är det varje innehavares ansvar att säkerställa att den fungerar som den ska.

‍Port och trapphus:
‍Se till att fastighetens port alltid är ordentligt stängd och låst efter att du gått in eller ut. Detta gäller även dörrarna till källaren, vinden och innergården. Inget får lagras i trapphuset, inklusive sopor, på grund av risk för dålig lukt och brand.Dörrmattor är inte tillåtna i trapphuset av hänsyn till rengöring och brandsäkerhet.Under vinterperioden förväntas alla hjälpa till med snöskottning. Snöskyfflar finns tillgängliga i källaren. Trapphusstädning sker veckovis av extern städfirma.

‍Innergården:
‍Innergården är öppen för alla medlemmar och kan ej reserveras. Men om ni planerar för en större sammankomst, vänligen sätt upp en notis på anslagstavlan i entrén. Om ni använder grillen, vänligen se till att rengöra den efteråt. För att undvika brandrisk, är det förbjudet att förvara tändvätska, grillkol eller briketter i närheten av grillen, likaså på vinden eller i källaren.

‍Sopor, återvinning och skräp:
‍Hushållssopor ska kastas i  kärlskåpet som står utanför vår fastighet. För matavfall, använd papperspåsar som finns tillgängliga i källaren och kasta dem i luckan för matavfall i samma kärlskåp. Vänligen notera att det inte är tillåtet att lämna grovsopor eller liknande runt fastigheten, grovsopprum finns i källaren. Kontakta Helen i styrelsen för nyckel dit.För återvinning av material som papp, plast, tidningar och glas, kan ni använda miljöstationen belägen på Folkskolegatan 13 nära Högalidskolan.

‍Hemförsäkring:
‍Varje bostadsrättsinnehavare är skyldig att ha en tilläggsförsäkring för bostadsrätt.

‍Parkering:
‍För dig som är skriven på Södermalm finns möjlighet att köpa boendeparkering. Detta görs genom Stockholms stads trafikkontor.Garage: För lediga garageplatser i området se: www.garageplatsen.se

‍Utförda renoveringar:
‍2022 - Byte av säkerhetsdörrar. 2022 - Målning av trapphus. 2021 - OVK. 2021 - Fjärrvärme aggregat. 2020 - Spolning av stammar. 2019 - Ny Källardörr. 2017 - Nya elstammar.2017- Fiber indraget.2017 Spolning av stammar.2016- Renovering av fönster. 2009 - spolning av stammar. 2007 - Renovering av tvättstuga samt torkrum. -2003 målning och tilläggstätning av fönster. 1995 - OVK. 1988 - Stambyte.
(vi målade om trapphuset för 20 år sedan också, efter en brand högst upp i trapphuset.

‍Städdagar:
Varje år deltar vi i en gemensam vår- och höststädning där vi tillsammans tar hand om våra gemensamma utrymmen. Under dessa städdagar ser vi till att städa och organisera källaren, tvättstugan,  vinden samt trapphus och trapphusbalkongerna. Vi sköter även om planteringarna både på gården och vid fastighetens framsida. Förutom detta genomför vi mindre projekt och gör förbättringar på fastigheten. Under vårstädningen strävar föreningen efter att även erbjuda bortforsling av oönskade föremål, skrot och cyklar.

‍Hänsyn och respekt:
‍Huset och lägenheterna bör vara tysta under vissa tider. Under vardagskvällar ska det vara tyst mellan klockan 22.00 och 07.00, medan det under helgkvällar bör vara tyst mellan klockan 24.00 och 09.00. Om du planerar en fest eller något liknande, var snäll och informera dina direkta grannar personligen, samt de övriga boende genom att sätta upp en notis på anslagstavlan i entrén.

När elen går:
När elen går i huset måste fläkten i byggnaden sättas på manuellt igen. Detta kan göras av oss i styrelsen.

Renoveringar

När bör jag höra av mig till styrelsen?
Vid renovering av badrum eller andra ingrepp i våtutrymmen som kan påverka tätskiktet i väggarna eller golvet, är det viktigt att vara försiktig och medveten om riskerna. Det gäller även när man renoverar eller flyttar köket, eller gör några åtgärder som innebär att man griper in i systemen för elektricitet, vatten, avlopp, värmesystem eller ventilation.

Dessutom, om man överväger att göra större förändringar såsom att riva befintliga väggar, skapa nya öppningar i dem, eller bygga upp nya väggar inom lägenheten, bör man också vara extra uppmärksam och eventuellt söka råd eller godkännande.

När behöver jag inte söka tillstånd från Styrelsen?
Här är några exempel på vanliga renoveringsåtgärder som inte nödvändigtvis behöver godkännande från föreningen:

- Ommålning eller andra förändringar av ytskikt.
- Behandling eller slipning av golv.
- Att byta ut det nuvarande köket så länge inga ändringar görs på vatten-, värmesystem, el eller ventilation.

Om du dock känner dig osäker på om ditt specifika projekt kräver föreningens tillstånd, tveka inte att kontakta styrelsen för vägledning.

Som bostadsrättsinnehavare bär du det ekonomiska ansvaret för att säkerställa att din renovering inte skadar andra lägenheter eller föreningens gemensamma utrymmen. Se till att de hantverkare du anlitar inte skadar byggnadens gemensamma delar, som trapphus eller hiss.

Det är också ditt ansvar att säkerställa att de har nödvändiga försäkringar.När det gäller ventilation, se till att köks- och badrumsfläktar inte kopplas till frånluftskanaler och att inga ventilationskanaler blockeras. Vidare är det inte tillåtet att göra ingrepp i byggnadens fasader, vilket innebär att du inte kan ändra på lägenhetens fönster eller entrédörrar.

Om du planerar att utföra störande arbeten, meddela dina grannar i god tid genom att sätta upp ett meddelande på anslagstavlan. Kom ihåg att renoveringsarbeten endast får utföras på vardagar mellan kl. 07:30 och 18:00.

Byggmaterial eller avfall får inte förvaras i trapphuset eller någon annanstans på föreningens område. Om du behöver använda byggsäckar, måste dessa placeras på mark som tillhör Stockholms stad, och du måste då också skaffa polistillstånd. Ytterligare information om detta kan du hitta på polisens hemsida.

Andrahandsuthyrning

I bostadsrättsföreningen Turbinen 24 prioriteras att lägenhetsinnehavaren personligen ska bo i sin bostadsrätt. Endast under specifika omständigheter och för en begränsad tid får en lägenhet upplåtas i andrahand, och detta kräver alltid styrelsens godkännande.

Om en bostadsrättsinnehavare väljer att hyra ut sin lägenhet i andrahand, är det ägarens ansvar att säkerställa att ordningsreglerna följs, att andrahandshyresgästen innehar en giltig hemförsäkring, samt att månadshyran betalas i tid. Vid sådan uthyrning tas en månadsavgift ut för att täcka extra förvaltningskostnader.

Även om styrelsens godkännande för andrahandsuthyrning endast gäller i sex månader åt gången, kan bostadsrättsinnehavaren ansöka om en förlängning. Föreningen Brf Turbinen 24 följer både gällande lagstiftning och gängse praxis när det kommer till andrahandsuthyrningar inom bostadsrättsföreningar.

Viktigt att notera är att uthyrning i andrahand endast beviljas om det finns starka skäl. Dessa kan inkludera omständigheter som militärtjänstgöring, studier eller tillfälligt arbete på en annan plats, eller att man vill prova på att bo tillsammans med någon. Däremot godkänns aldrig uthyrning som sker i kommersiellt syfte, såsom korttidsuthyrningar via plattformar som Airbnb.

Hör av dig till styrelsen här för att ansöka om tillstånd för andrahandsuthyrning. Glöm inte att skicka med andrahandsuthyrnings-blanketten ifylld. Du hittar den på sidan Ekonomi & Dokumnent i menyn ovan.

Senaste nytt

October 8, 2024

Städdag Oktober 2024 + annat

Fönsterrenoveringarna är på gång. Ytterdörren ska även den renoveras mot slutet av månaden. Städdag den 27 oktober.

April 21, 2024

Kallelse till årsstämman för BRF Turbinen 24

Tid och Plats: tisdag den 15 maj 2024 kl. 18.30 på innergården. Vid dåligt väder har vi mötet inomhus.

March 25, 2024

Pipljud identifierat

Många av er har tidigare uppmärksammat ett återkommande pip-ljud i byggnaden, som periodvis har varit störande för flera av er.

January 15, 2024

Renovering av fönster

Renovering av fönster inplanerat för vissa av våra medlemmar i föreningen

January 8, 2024

Ny hemsida!

Besök vår nya hemsida för aktuell information och nyheter om föreningen. Håll dig uppdaterad och engagerad i vårt gemenskap!